Blogg - Senaste nytt

Projekt Märgelgraven en oas i landskapet

Syftet med bildandet av Kalvahagens naturreservat är bland annat att långsiktigt bevara värdefull tätortsnära natur som kännetecknas av bokskog, betesmark, slåtteräng, våtmark och alsumpskog, samt mindre partier med blandbestånd av lövträd. Reservatet syftar också till att bidra till att uppnå lokala och nationella miljömål som ”levande skogar” och ”ett rikt djur och växtliv”. 

Kalvahagens södra område har på senare år vuxit igen av sly och buskig växtlighet som gjort att tillgängligheten försämrats. Marken är ständigt skuggad av den frodiga växtligheten som tagit över och marken kan inte längre torka upp vilket gör att området är lerigt och dyigt. Södra delen av reservatet har också två märgelgravar som ska fungera som småbiotoper och innehar höga naturvärden samt är viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden. Likt sin omgivning har märgelgravarna växt igen och skyddsvärda arter (exempelvis salamander) syns inte längre till vid inventeringar. Vattnet har blivit stillastående och syrefattigt på grund av att nedfallna träd, grenar och löv fyllt igen groparna.  Projekt Märgelgraven en oas i landskapet drivas av Åstorps Turistförening tillsammans med Söderåsens naturskyddsförening, Tingdalsskolan/Björnås förskola och Åstorps kommuns Tekniska kontor.  Kommunen har tillsammans med Åstorps Turistförening uttryckt önskemål att få att röja upp i södra delen av Kalvahagens naturreservat och göra det en naturnära mötesplats och utbildningsnot för skolan och besökande naturälskare.

En första röjning av sly och skuggande träd kommer att genomföras i början av 2024. En del av slyet läggas i olika faunadepåer för dels att framhäva en större ek som trängts undan, dels som depå för insekter och skjul för småfåglar. Arbetet kommer att fortsätta med utgrävning och framhävande av märgelgraven och på så sätt öka den biologiska mångfalden i området samt förbättra förutsättningarna för känsliga arter. 

De ideella föreningarna får hjälp av Naturentreprenad Syd med att gräva ur delar av märgelgraverna samt bredda gångstråket för att bättre tillgängliggöra området. En ansökan om finansieringsstöd för projektet har gjorts av Åstorps turistförening och godkänts av Region Skånes miljövårdsfond i november 2023. 

Translate »